Jakten på biologisk familie

Dato: 09.04.2015
artikkelbilde
Det ligger en tragedie i bunnen for adopsjon (illustrasjonsfoto)
TV2 har i vinter hatt flere reportasjer i serien "Sporløst" med unge adopterte som har lett etter sin biologiske familie i landet de er adoptert fra. Virkeligheten kan være mer komplisert enn programmet fremstiller.

Publisert første gang 28.03.2011

Her er eksempler på ungdommer som har søkt sitt biologiske opphav gjennom "Sporløst":

Lisbeth fant sin biologiske mor i Guatemala – se link til omtalen her.

Thiago dro til Brasil for å finne sin familie – se link til omtalen her.

Ida møtte sin mor på Sri Lanka – se link til omtalen her.

Tragedie
Det ligger en tragedie bak enhver adopsjon, siden noen foreldre ikke har kunnet ta seg av et barn. Barna som adopteres til Norge vil som regel være andre lands barnevernsbarn. For noen foreldre som har adoptert bort et barn kan det være veldig godt å få vite at det har vokst opp og har det bra. For andre kan dette rippe opp i gamle sår og traumer som kan være vanskelige. Kanskje vet ikke den biologiske morens nåværende familie om at hun adopterte bort et barn for mange år siden. Hvordan vil de reagere om det kommer noen og banker på døra for å fortelle det? Kan moren få problemer på grunn av dette?

Gå varsomt fram
Det er viktig at man går varsomt fram i slike saker. Noen ungdommer har valgt å bruke TV–programmer som "Tore på sporet" eller "Sporløst" for å få hjelp. Denne typen programmer er omdiskutert. Noen elsker dem, og programmene har høye seertall. Andre synes det er betenkelig at det lages TV–underholdning om personlige tragedier i familier. De som produserer slike programmer balanserer på en stram line i forhold til etikk. Det er ikke sikkert at det er riktig å filme mennesker i noen av deres mest sårbare øyeblikk i livet for så å vise det fram til "hele verden".

Hva er viktig å tenke på?
Grunnen til at et barn adopteres bort kan variere, og hver historie er unik.

Det finnes ikke et "riktig" eller "galt" svar om det å søke etter sin opprinnelse. Det som er viktig er at den som ønsker å finne ut mer om sin tidlige historie tenker grundig gjennom mange sider ved dette.

– Er det mulig å finne den opprinnelige familien?

– Hvordan vil du takle eventuelle skuffelser?

– Hvilke forventninger har du selv til kontakt med biologisk familie etterpå?

– Hvilke forventninger kan dukke opp hos familien overfor deg?

– Hvordan vil dette påvirke livet for deg selv – og for andre mennesker?

Hjelp
Unge adopterte som har kommet til Norge gjennom Adopsjonsforums formidling kan få hjelp fra foreningen. I første omgang anbefaler vi en samtale med en rådgiver eller adopsjonskonsulent som har erfaring med slike saker. Du kan kontakte oss på telefonnummer 23 28 08 00 eller på e-post: info@adopsjonsforum.no.

– Hva kan du regne med å møte om du lykkes?

– Er det sikkert at de du søker etter ønsker å møte deg? 

Del med andre: