Adoptert og bejublet

Dato: 21.04.2015
artikkelbilde
Mara Lee - adoptert fra Korea. Foto: Wikipedia
Mara Lee er født i 1973 og ble som liten adoptert fra Sør–Korea til Sverige. Etter å ha utgitt to diktsamlinger har hun utgitt en roman under tittelen "Ladies".

Publisert første gang: 06.05.2008

"Ladies" har blitt en meget omdiskutert bestseller i Sverige. Nå har den kommet på norsk – til og med som hovedbok i Den norske bokklubben. Som vanlig vil vi legge inn et varmt ord for å lese svensk (og dansk) litteratur på originalspråket, men om det blir for vanskelig så les den på norsk.

Helene Uri har intervjuet Mara Lee for Bokklubben. Vi tillater oss å sitere fra dette intervjuet:

"Omslaget på Ladies er meget rosa både i bokstavelig og i overført betydning. Ifølge Mara Lee signaliserer dette en kjærlighet til jenterommet, til alt som foregår der, i hemmelighet, i taushet, i fantasien.

Det er åpenbart at forfatter og utgiver flørter med den såkalte chick lit–sjangeren. Det er underholdende litteratur, skrevet for kvinner og av kvinner. Og det handler om kvinner også. Og gjerne om shopping og sminke og klær. Om slankekurer. Om kjærlighet, sex og sjekking. Eller mangelen på det, på Bridget Jones–måten. Chick lit er ingen egentlig hedersbetegnelse, for det ligger innbakt i ordet at dette dreier seg om meget lett litteratur, forbrukslitteratur, fastfood i form av bøker.

Mara Lee selv virker ikke så opptatt av chick lit–merkelappen. Når jeg spør henne, sier hun at Ladies fremfor alt skriver seg inn i en klassisk romantradisjon. Mara Lee har for øvrig Brontës Stormfulle høyder som sin favorittbok. Her blir lidenskapens vanvittighet fantastisk godt beskrevet, sier hun – og lidenskapen gjenfinner vi i Ladies. Lidenskapen til skjønnhet, lidenskapen til å skape kunst. Lidenskapen til den man elsker og fortsetter å elske – tross alt.

De kvinnelige hovedpersonene i Ladies er både engasjerende og fascinerede, men de har en hensynløs framferd. Jeg spør Mara Lee hvilken av de fire kvinnene hun er mest fascinert av. Lee svarer at hun faktisk foretrekker den ubehagelige Siri, eller Iris C. som hun også kalles.

– Hvorfor det? spør jeg.
– Hun er friest, svarer Lee. – Samtidig tør ikke Siri overgi seg i kjærlighetens vold. Jeg liker Siri best også fordi hun befinner seg et sted bortenfor våre kjønnskategorier.
– Er du opptatt av kjønn og litteratur?
– Selvsagt! Feminisme og litteratur henger sammen. Som om det skulle gå an å se bort ifra maktrelasjoner bare fordi man flytter seg inn i litteraturen!

Du kan lese resten av intervjuet og annen omtale av "Ladies" her på bokklubben.no.

Del med andre: