Hvordan gikk det for våre land?

Dato: 05.04.2015
artikkelbilde
Så glad var colombianske Jackeline Rentaria for sin bronsemedalje
Vi som stod sammen med Colombiaklubben da Norge spilte landskamp i fotball mot Colombia for noen år siden, vet at adoptivfamilier heier minst like mye på sine respektive adopsjonsland som på Norge. Derfor tar vi en rask oppsummering av hvordan det gikk i Beijing for "våre" land.

Publisert første gang 05.09.2008

Vi må selvfølgelig starte med vertslandet Kina, som hadde som målsetting å bli best i sitt eget OL. Det klarte de med hele 51 gull og nøyaktig 100 medaljer totalt. Mange av deres atleter var "best når det gjelder". Mens de vant gullstatistikken overlegent, lå de nemlig etter USA, og helt likt med Russland, i antall sølv og bronse.

La oss regne Russland som ett av våre land, selv om det er over et år siden vi hadde adopsjoner derfra. Russland ble nummer tre på statistikken med 23 gull og 72 medaljer totalt, med god margin til neste land på listen, som er neste OL–arrangør, Storbritannia.

Takket være sine sterke langdistanseløpere havnet Etiopia på 18. plass på statistikken, med 4 gull, 1 sølv og 2 bronse. Spør du oss hadde det blitt enda en gullmedalje om landets store sønn, Haile Gebreselassie, hadde stilt til start på maraton. Vårt andre land i Afrika, Madagaskar, fikk ingen medaljer i disse lekene.

India måtte nøye seg med beskjedne (for et så stort land) 1 gull og 2 bronse. Gullet kom i skyting ved Abhinav Bindra, og det var faktisk Indias første individuelle gull noensinne. Alle deres tidligere gull (6 i alt) har kommet i landhockey. De to bronsene kom i bryting og boksing.

Verken Filippinene, Nepal eller Sri Lanka er registrert med medaljer denne gang, dessverre, mens vårt tidligere (og kommende?) adopsjonsland Vietnam er registrert med 1 sølv.

Medaljefangsten var beskjeden for "våre" land i Latin–Amerika. Colombia klarte seg best av disse med 1 sølv og 1 bronse. Sølvet gikk til vektløfteren Diego Salazar, mens Jackeline Renteria vant bronsefinalen i bryting for kvinner under 55 kg.

Chiles eneste medalje kom i en så stor og markert idrett som tennis, da Fernando Gonzales tapte finalen for menn, og tok sølv.

Peru har bare sanket 4 medaljer gjennom sommerlekenes historie. De var nær ved å få en femte, men Peter López tapte sin bronsefinale i taekwondo i klassen for utøvere under 68 kg. Både Bolivia og Guatemala måtte klare seg uten medaljer denne gang

La oss til slutt nevne at Ecuador sikret seg sølv ved Jefferson  Perez i 20 km kappgang. I Norge ville man kanskje sett dette som en liten nedtur, da samme mann har vunnet 3 VM–gull tidligere. Men tusenvis av mennesker i Jeffersons hjemby Cuenca så øvelsen på storskjerm og da sølvet var vunnet kom enda flere tusener inn til sentrum og jublet for sin lokale helt.

Del med andre: