Voksenadopsjon i Japan

Dato: 18.06.2014
artikkelbilde
Nobusuke Kishi - adoptert statsminister. Foto: Corbis Images
Japan har en lang tradisjon med voksenadopsjon, der barnløse ektepar samt ektepar med bare jentebarn adopterer en gutt, men først når han har nådd voksen alder. Bakgrunnen for denne tradisjonen er den konfusianske tanken om at familien kun kan videreføres gjennom mannlige ledd.

Publisert første gang: 12.10.2007

Selv om den kinesiske filosofen Konfusius levde for mer enn 2.500 år siden, har hans idéer preget landene i Øst–Asia helt frem til vår egen tid. I Kina er den konfusianske troen på at kun guttebarn kan videreføre familien fortsatt så levende at det er mange ganger flere jentebarn enn guttebarn som blir forlatt og dermed adoptert.

Det mest kjente tilfellet av voksenadopsjon i Japan var Nobusuke Kishi (1896–1987), som var landets statsminister fra 1957 til 1960. Kishi var født med etternavnet Sato, men ble adoptert av en slektning som ikke hadde guttebarn. Hans biologiske bror, Eisaku Sato, som altså ikke bli adoptert bort, ble senere statsminister i Japan fra 1964 til 1973. Sato vant for øvrig Nobels Fredspris i 1974. Dette blir ofte beskrevet som en av Nobelkomiteens største tabber. Men det er en annen historie.

 

 
Del med andre: