Den stora återresan

Dato: 21.05.2015
artikkelbilde
«Det sies at du vet hvor du er på vei først når du vet hvor du kommer fra»

Alle er nysgjerrige på hvor vi kommer fra, adopterte kanskje mer enn andre. De mangler akkurat den siste biten i puslespillet som kan gi svar på hvem man er og hvor man kommer fra. Adopterte får stadig spørsmål om hvor de «egentlig» kommer fra og dette gir seg utslag i mentale prosesser som i mange tilfeller ender med en tilbakereise.

For mange adopterte er fremtiden et livslangt søk etter begynnelsen, etter røtter, identitet og opprinnelse som kan gi svar på «Hvem er jeg « Hvor kommer jeg fra?» «Hvor er min opprinnelse?» I boken «Adoption: Den stora Återresan» følger forfatteren Mary Juusela, som selv er adoptert, fem familier under forberedelse, selve reisen og i etterkant av reisen.

Reiser for første gang
Felles for familiene med åtte barn/voksne adopterte i alderen 7-39 år i boken, er at de lenge har tenkt og forberedt seg mentalt og praktisk på reisen. Alle reiser for første gang dit det hele startet. Fortellingene til familiene er komplekse og intime, de skildrer sterke skjebner, rørende møter, annerledes kulturer og fattigdom og som for alltid vil prege de det gjelder. 

Reisene gikk til India, Kina, Sør Afrika og Chile. En tilbake reise til opprinnelseslandet starter ikke i avgangshallen på flyplassen og slutter heller ikke når flyet lander hjemme igjen. For mange er det egentlig da det begynner.

Et nyttig verktøy
Boken anbefales, den kan være et nyttig verktøy i prosessen med å forberede til en reise til den for mange adopterte, ukjente opprinnelsen.

Mary Juusela formidler fint og varmt om vanskelige temaer. Hun er selv adoptert til Sverige fra Bangalore i Sør India i 1983.

Mary Juusela er utdannet journalist og har skrevet flere artikler om adopsjon. I sitt forfatterskap har hun et særlig fokus på familierelasjoner og vektlegger både barne- og foreldreperspektivet.

Du kan bestille boken og lese mer om de fem familiene den handler om her.

Anmeldt av Torill Juvet Hermansen

Del med andre: