Adopsjonsskandale på Sri Lanka

Dato: 28.11.2017
artikkelbilde
Adopsjonsforum undersøker nå om norske adopsjonssaker er en del av skandalen på Sri Lanka. Så langt er det ikke omtalt at noen norske saker er berørt. (Illustrasjonsfoto fra BBC).
Media melder om en stor adopsjons-skandale på Sri Lanka fra 1980-tallet. Har den forbindelser til Norge?

De siste dagene har en nederlandsk film om adopsjoner fra Sri Lanka vakt internasjonal oppsikt. Det hevdes at på 1980-tallet ble opptil 11.000 barn adoptert ulovlig fra Sri Lanka til land i Europa.

Lankesiske myndigheter innrømmer at det har forekommet ulovligheter, og vil granske påstandene om at det har forekommet omfattende dokumentfalsk. På Sri Lanka må barnas mødre møte i retten under adopsjonsprosessen. Det er kommet fram at noen kvinner skal ha mottatt betaling for å utgi seg for å være mor til barn som skulle adopteres.

- Adopsjonsforum undersøker nå om det er noen norske saker som er forbundet med denne skandalen, sier daglig leder i Adopsjonsforum, Øystein Gudim.

- Det er omtalt adopsjoner til Nederland, Storbritannia, Tyskland, Danmark og Sverige, men så langt er Norge ikke blitt nevnt, opplyser han.

- Tallene virker usannsynlig høye, kommenterer Gudim. Det hevdes at 4000 barn ble adoptert fra Sri Lanka til Nederland i løpet av 10 år. Adopsjonsstatistikkene tyder ikke på at dette tallet kan stemme.

Fra 1975 og til i dag er det gjennomført 222 adopsjoner fra Sri Lanka til Norge. 97 av disse adopsjonene fant sted mellom 1980 - 1989. Adopsjonsforum har bedt sin representant på Sri Lanka om å undersøke om noen av de norske adopsjonene kan ha forbindelser med skandalen.

Medieomtale av saken finnes bl.a. her:

NRK sin omtale 26. september.

Politiken i Danmark.

BBC World News.

The Guardian i Storbritannia.

Daily Mirror på Sri Lanka.

LankaNewsPapers på Sri Lanka om gransking i Danmark.

Uavhengig av denne saken her Adopsjonsforum besluttet å avslutte samarbeidet med Sri Lanka. Les mer her.

Del med andre: