Hentereise under en pandemi - går det an da?

Tekst: Nina // Dato: 04-11-2020
Det er uten tvil mange tanker som fanger oppmerksomheten, både hos adopsjonsformidler og vordende foreldre når det kommer en reisebeskjed midt under en pandemi. Kan man reise til utlandet nå da? Hva må vi tenke på? ...og uendelig mange flere spørsmål må besvares.

Til tross for alvorlige konsekvenser for land, samfunn og enkeltmennesker rundt om i hele verden, forsøker vi å leve livene våre så normalt som mulig. Det innbefatter også det å bli forelder.

Adopsjonsforum hadde etter sommerferien 2020 hele 10 familier som hadde fått tildeling og som ventet på en mulighet for å reise til Colombia, men Colombia var stengt, hadde høye smittetall og ingen internasjonale flyreiser ble gjennomført. Det var stadig håp, men som gang på gang ble slukket av utsatte datoer for flyvninger. Det viste seg også at Covid -19 var uforutsigbar og så ut til å ville herje i lang tid.

Familiene var utålmodige, naturlig nok, og vi begynte alle å se og lete etter muligheter i samarbeid med kontaktene i det aktuelle landet. Holdningen i Colombia var også at barna hadde ventet lenge og trengte foreldre så raskt som mulig.

Ideen om å søke om å få benytte humanitære flyvninger kom opp, og familiene var interesserte. Dette til tross for strenge krav og betingelser. Papirer ble fylt ut, stemplet, oversatt osv. Vi ventet og ventet, og det ene flyet gikk etter det andre uten at noen fikk være med. Vi fortsatte å lete. Hva om man reiser via et naboland? Og går over grensen? En spinnvill ide fra en ansatt som måtte utforskes grundig! I tett samarbeid med kontaktene og kontoret i Colombia, konsulatene i Oslo og Ecuador, hele sekretariatet i Oslo og familiene, fikk vi lagt til rette for en hentereise helt utenom det vanlige!

En av familiene formidler noen av tankene og erfaringene få dager etter hjemkomst. 

Det var aldri tvil om at vi skulle reise. Arbeidsgivere viste stor forståelse noe som gledet oss. Den eneste usikkerheten vi hadde var om vi ville få reiseforsikring. Det så lenge mørkt ut, men heldigvis fikk vi tips om at Gjensidige anså adopsjonsreise som nødvendig og derfor tilbød reiseforsikring som også ville dekke Covid-19 relaterte hendelser. 

For de som nå er i tenkeboksen og som er bekymret. Det er ikke noe å tenke på. Med normale forhåndsregler og med støtten fra teamet, kommer reisen til å gå kjempefint. Sannsynligvis over all forventning. Vi ble forespeilet at reisen ville ha mye lengre varighet enn sist. Slik ble det ikke. Vi reiste hjem blant de siste av familiene, og var i Colombia omtrent like mange dager som ved forrige adopsjon.