Vi ses en dag

Tekst: Adopsjonsforum // Dato: 22-05-2012
Boken "Vi ses en dag" ble utgitt i Danmark i fjor. Det er Helle Fromberg Hammarström som assistert av Heidi Korsgaard skriver om sin adopsjonsreise til Brasil.

Dette er en lettlest og fin liten bok, som kan anbefales til alle som liker å lese om andres adopsjoner. Vi har inntrykk av at det gjelder mange av våre medlemmer. Boken er skrevet som en dagbok, men kan leses nesten som en roman.

Skildringen av adopsjonsreisen til den lille byen Parintins ved Amazonas er bokens kjerne, men den dekker et lengre tidsforløp enn som så. Fortellingen begynner med at danske Helle som er reiseleder på Kypros treffer svenske Micke som også er reiseleder. Uten at de to har rukket å bli ordentlig kjent med hverandre, blir Helle gravid. Hun velger å foreta abort, i samråd med Micke og med sin familie. Senere viser det seg at komplikasjoner under aborten fører til at Helle ikke kan bli gravid på nytt.

Forholdet mellom Micke og Helle går gjennom flere faser – de er utestasjonert sammen som reiseledere i Florida, de bor sammen i Danmark, de flytter fra hverandre, de bor sammen igjen i Sverige. Etter flere år bestemmer de seg for å adoptere. På dette tidspunktet bor de i Sverige, så selv om boken er dansk, handler den om en "svensk" adopsjon. Adopsjonsreisen for å hente lille Pedro Vitor i Brasil går fint og skildringen av turen vil sikkert ha stor gjenkjennelsesverdi for lesere som selv har hentet hjem et adoptivbarn.

Det mest spesielle ved oppholdet i Parintins er at Helle og Micke ikke bare treffer barnets biologiske mor, men resten av Pedro Vitors familie også, blant annet hans søsken, som ikke er adoptert bort, og hans besteforeldre. De treffer familien flere ganger under oppholdet, og det er godt skildret hvordan disse møtene både føles vanskelige og som et privilegium på samme tid.

Hjemreisen går også fint. Og så lever de vel lykkelig resten av sine dager? Nei dessverre. Vel hjemme igjen føler Helle seg veldig trøtt, men tenker at det sikkert bare er en reaksjon etter reisen og den store omveltningen i livet det er å bli småbarnsmor. Da hun oppdager en kul i brystet går hun motvillig til undersøkelse. Det viser seg at hun har fått en ondartet svulst med begynnende spredning. Hun blir satt på en hard kur av cellegift og strålebehandling, og også frykten og smertene underr denne kuren er godt og levende beskrevet.

Helle kommer seg heldigvis velberget gjennom de store prøvelsene. Boken slutter med at Helle er lykkelig hjemme igjen og tar frem det siste brevet fra den biologiske moren Francenilda. Der står det "Vi finnes alltid her. Até um dia ... vi ses en dag."

Så kanskje det kommer en ny bok om tilbakereisen?

Helle Fromberg Hammarström og Heidi Korsgaard: "Vi ses en dag". Aschehoug Dansk Forlag 2007. ISBN 978–87–11–11793–4.