- Kjærlighet er tykkere enn blod

Tekst: Adopsjonsforum // Dato: 10-10-2013
Det var ett av Mia Börjessons budskap til norske adoptivforeldre i foredraget «I hodet på en tenåring». Tirsdag 8. oktober 2013 møtte over 100 personer frem for å høre henne snakke om den utfordrende tenåringstiden.

Publisert første gang 10.3.2013

I foredraget snakket den svenske sosionomen først om hvordan en tenåring tenker – om hvordan det er å løsrive seg fra foreldre og hvordan det er å få en «ny kropp». Hun tok også opp hvordan foreldrene kan bidra i en utfordrende tid. Foredraget ble holdt på Håndverkeren Kurs– og Konferansesenter i Oslo.

Det tok ikke lang tid før Börjesson hadde oppmerksomheten til samtlige av tilhørerne i salen. Börjessson er kjent for å fortelle med stort engasjement, humor og en levendegjøring av de mange eksemplene hun bruker i foredragene sine. Tirsdagens arrangement var intet unntak.

Tenåringstiden – noe positivt
Börjesson ønsket blant annet å belyse at vi har lett for å gjøre tenåringstiden til noe negativt. Hun ville heller at foreldrene skulle hjelpe barna med å se de positive mulighetene man har, i det man legger ut på en «ny reise» i livet. Hun var også opptatt av å gi foreldrene konkrete redskaper som kunne hjelpe barna til å takle forandringene de gjennomgår bedre.

Basert på en rekke eksempler fra samtaler Börjesson har hatt med foreldre og tenåringer som terapeut, fikk de fremmøtte også en rekke tips til hva de kunne foreta seg i situasjoner der det lett kan «tilspisse seg». Hun var i den forbindelse opptatt av at foreldre ikke bør gå i «krig» med barna, men snarere fokusere på at tenåringen gjennomgår en sorgprosess over at barndommen snart er over.

Spørsmål fra publikum
I etterkant av foredraget fikk de fremmøtte også mulighet til å stille spørsmål. Igjen kom Börjesson opp med et vel av tips, innsikter og mulige forklaringsmodeller som hun håpet kunne være til hjelp for de som spurte. Börjesson er ikke så opptatt av å skille mellom adopterte tenåringer og andre tenåringer, heller ikke når det gjelder forholdet til foreldrene.

- Kjærlighet er tykkere enn blod. Det er jeg 1000 prosent sikker på, var Börjessons budskap til de fremmøtte.

Lærerikt og gøy!
Mia Börjesson har arbeidet med barn og ungdom siden 1980-tallet, deriblant også adopterte og deres familier. Nå driver hun sitt eget foretak, og tilbyr foredrag og coaching blant annet for skoler, foreldre, foreninger og bedrifter. Det var de tre norske adopsjonsforeningene InorAdopt, Verdens Barn og Adopsjonsforum, som inviterte henne til å holde foredraget i Oslo.

Stemningen var lattermild under hele foredraget, og flere av deltakerne vi snakket med etterpå syntes de hadde lært masse – og rett og slett hatt det veldig gøy!